Czumalova nástěnka

8 května, 2014

U3V PAMÁTKY VELKÉ PRAHY – PŘEDNÁŠKA 13. KVÉTNA 2014

Filed under: U3V ČVUT PAMÁTKY VELKÉ PRAHY — V. Cz. @ 6:37 pm

041

V okolí Komárova u Hořovic je dlouhá tradice těžby železné rudy a jejího zpracování. Spolehlivé písemné doklady máme až z poloviny 16. století, ale bez nebezpečí omylu můžeme předpokládat tradici již středověkou. V 16. století provozovali železářskou výrobu na Hořovicku Pešíkové z Komárova, jejich statek Komárov získali v roce 1602 Ottové z Losu. Jindřich Otta rytíř z Losu, císařský rada, karlštejnský purkrabí a královský podkomoří byl jako člen direktoria českých stavů v roce 1621 zbaven majetku a sťat na Staroměstském náměstí. Konfiskát koupila Marie Eusebie z Martinic a v 17. století se komárovské panství, ještě Martinici spojené s hořovickým, dostalo do majetku Bruntálských z Vrbna. Ti jej drželi až do roku 1852, kdy se novým majitelem stal hesenský kurfiřt Friedrich Wilhelm von Hannau und zu Horzowitz. Největší rozvoj komárovských železáren je spojen s osobností Rudolfa hraběte z Vrbna. K jeho mimořádným zásluhám o konstrukci a rozšíření parních strojů a o nové výrobní postupy je třeba přičíst i rozhodující podíl na rozvoji výroby umělecké litiny. Nejvýraznější uměleckou osobností komárovské slévárny byl modelér Dominik Zafouk. Sled úspěchů slévárny vyvrcholil Hanavským pavilonem na Zemské jubilejní výstavě v roce 1891.
            V roce 1851 se v Londýně konala první světová výstava (Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations) a mezi vyznamenanými exponáty byl i velký litinový krucifix z komárovských železáren. V roce 1853 jej koupil svatovítský probošt Václav Vilém Václavíček, nechal osadit na hřbitově u sv. Matěje a téhož roku jej tu posvětil kanovník Václav Michal Pešina (o čtyři roky později po císařském jmenování Václav Michal Pešina rytíř z Čechorodu), který se podstatně zasloužil o dostavbu katedrály sv. Víta. I na jedinečný komárovský krucifix se půjdeme ke kostelu sv. Matěje podívat.

V ÚTERÝ 13. KVĚTNA 2014 SE SEJDEME VE 14.00 NA ZASTÁVCE AUTOBUSU č. 131 U MATĚJE POBLÍŽ PRODEJNY ALBERT. TĚŠÍM SE NA VÁS A PLN SMUTKU PŘIPOMÍNÁM, ŽE TO BUDE POSLEDNÍ PŘEDNÁŠKA TOHOTO SEMESTRU, A PLN NADĚJE, ŽE V PŘÍŠTÍM SEMESTRU POKRAČUJEME TAM, KDE V ÚTERÝ SKONČÍME.

Napsat komentář »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napsat komentář

Blog na WordPress.com.